Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Военната авиация винаги е била гордостта на нацията

| обновено на 30.07.21 в 16:05
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Днешната церемония  по връчване на дипломи и присвояване на първо офицерско и сержантско звание на випускниците от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” е символ на възтържествуване на справедливостта и здравия разум и на утвърждаването на българската държавност. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в приветствие към Випуск 2021 „Георги Стойков Раковски“ на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”, възстановено през 2020 г. 

Снимка: Прессекретариат на президента


43-ма курсанти от Висшето военно-въздушно училище “Георги Бенковски“ получиха първото си офицерско звание в присъствието на президента. 

"Днес вие получавате вашите пагони и това е вашият шанс да реализирате своите амбиции", каза в приветствието си президентът:

"На вашето поколение се пада частта да модернизирате ВВС, да докажете, че модернизацията на въоръжените сили не е еднократен акт по придобиване на нови оръжейни платформи, а сложен, дълбок процес на трансформация. Няма да ви бъде лесно във военната авиация, но повярвайте ми няма по-голямо удовлетворение от преодоляването на трудностите в името на тази висша цел - сигурността и въздушния суверенитет на родината. Не забравяйте, че военната авиация винаги е  била носител на националните добродетели и гордостта на нацията".


Бригаден генерал Юлиян Радойски/Снимка: Латинка Светозарова

Гордеем се с този випуск, който постигна на държавните изпити отличен успех, каза по-рано днес началникът на училището бригаден генерал Юлиян Радойски:

„Курсантите по план трябваше да налетят 200 часа, но, за съжаление, налетяха едва само 30 тези 4 години. Проблемът се явява от там, че курсантите учат своята теоретична подготовка във военно-въздушното училище, а своя стаж го карат в структурите на ВВС в учебната авиационна база, в която приоритетът не са курсантите, а другите летци си изпълняват часовете планирани в учебните програми. Остана единствено да се обърна към министъра на отбраната и президента,  което ще го направя на 30 юли, за да има едно пълноценно обучение. Учебната база и военното училище трябва да се слеят“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени