Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мариан Бачев в ролята на Марк Твен

| обновено на 31.07.21 в 00:09

„Роден съм на 30 ноември 1835 г. в почти незабележимото селце Флорида, област Мънро, щат Мисури. Родителите ми са се преселили в Мисури в началото на тридесетте години; не помня точната дата, защото тогава още не съм бил роден и никак не съм се интересувал от подобни неща. В онези дни едно такова преселване е представлявало безкрайно пътешествие, което трябва да е било много трудно и изморително. Селото имаше сто души жители и аз увеличих населението му с един процент. Малцина са бележитите исторически личности, които са направили толкова много за родното си място. Може би е нескромно от моя страна да говоря за това, но то си е истина. Всъщност дори няма нито една личност, която да е дала такъв принос – даже ако вземем Шекспир. Но аз успях да сторя това за Флорида, което показва, че бих могъл да го сторя за всяко друго село или град – дори за Лондон, струва ми се.“

Марк Твен, „Автобиография“

Ако в неделя, на 1 август, не можете да заспите, ще имате възможност да съпреживеете великолепната радиопостановка по драматизацията на „Автобиография“ на Марк Твен. Ще се смеете до сълзи, както може би се е смял Самюъл Лангхорн Клемънс с литературен псевдоним Марк Твен, докато е описвал живота си – живот, пълен с превратности, които авторът е избрал да види не с тъга, а с искрящ, неистов хумор. Не случайно го определят като най-големия хуморист на своето време. И твърдят, че цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена „Хъкълбери Фин“.

В ролята на Марк Твен – Мариан Бачев.

Постановка – Илия Добрев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.