Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Читалището в плевенското село Изгрев навърши 120 години

Снимка: Латинка Светозарова, БНР

В плевенското село Изгрев отбелязаха 120 години от създаването на читалище „Г. С. Раковски-1901“. С дарения в селището изграждат нов параклис "Свети Пророк Илия", който се очаква да бъде завършен до края на месец август.

Началото на читалищната дейност се свързва с имената на двама учители - Ангел Калев и Петър Мандев. Особена известност придобива в миналото Изгревската музика. Председателят на читалището Таня Велчева каза: 

"Искаме да изразим своето уважение и почит към всички, които с любов и всеотдайност градиха и съхраниха българския дух, традиция, бит и култура. Читалищното дело, завещано от нашите предци, ще остане живо, защото ние като негови наследници, ще го продължим".

С юбилея хората бяха поздравени от областния управител Марио Тодоров: "И нека в същия дух да продължи читалището, наистина да запазим нашите корени, да се знае нашия род".

Малки и големи самодейци танцуваха и пяха на юбилейния концерт.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.