Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Назначиха легендарен нидерландец за селекционер на Ирак

Дик Адвокаат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опитният нидерландски футболен треньор Дик Адвокаат беше назначен днес за селекционер на националния отбор на Ирак. Задачата пред Адвокаат е да ги класира за Световното първенство в Катар през 2022-а година, след като тимът стигна до финалната права. Негов помощник ще бъде бившият старши треньор на Ботев (Пловдив) Желко Петрович, който напуска Вилем II (Тилбург) и отива асистент на Адвокаат в азиатската страна.

Петрович не само успя да спаси Вилем II от изпадане, но и беше избран за треньор на месеца в една от анкетите. Сега близките му отношения с опитния специалист са изиграли роля да бъде извикан в националния отбор на Ирак. Ирак стигна до третия и последен квалификационен кръг в зона Азия, където попадна заедно с Иран, Република Корея, ОАЕ, Сирия и Ливан. В другата група В също са шест отбора. Първите два състава от всяка група отива директно на Мондиал 2022 в Катар, а заелите третите места играят бараж за още една позиция.

Все още обаче няма яснота къде тимът на Ирак ще играе домакинските си мачове, тъй като обстановката в страната не е особено спокойна. Същото е положението в Сирия, които обаче заявиха домакински стадион в Йордания. Още повече, че Ирак стартира мачовете срещу Република Корея на 2-и септември като гост, а пет дни по-късно трябва да приеме регионалния съперник Иран.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна