Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Училищни психолози и педагогически съветници от цялата страна ще бъдат обучени по

Програма за превенция и интервенция на агресията и насилието в училище

Снимка: БНР

600 училищни психолози и педагогически съветници от цялата страна  ще бъдат обучени до есента да прилагат програма за превенция и интервенция на агресията и насилието в училище.

Програмата е  разработена от учени от департамент „Психология“ на Института за изследване на населението и човека към Българската академия на науките.

Програмата, финансирана от МОН, може да бъде прилагана във всички основни и средни училища в страната след обучение на съответните училищни психолози и педагогически съветници.

До есента броят на преминалите обучение се очаква да достигне 600.

Програмата се основава на резултатите от изследване на БАН, проведено през 2017-а и 2018 г. в 18 училища в София, Бургас, Велико Търново, Хасково, Мездра и Раднево.

Изследването установява, че най-често срещаните проблемни поведения сред учениците са бягствата от училище, употребата на алкохол, тютюнопушенето, лъжите с цел лична облага и срещите с приятели, които родителите не одобряват.

Разработена е и пилотна версия на програмата в София, Бургас и Ловеч.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.