Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партии предлагат по-висок праг за задължителна регистрация по ДДС

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС предлагат от „Демократична България“ и от „Изправи се! Ние идваме!“. Двете коалиции имат идентични мотиви, но предлагат различни нови по-високи прагове.

 В момента задължителната регистрация по ДДС идва с оборот от 50 000 лева годишно, което според експертите е твърде нисък праг и сериозна административна тежест пред бизнеса. Две политически сили припознават тази теза – едната е „Демократична България“, а един от вносителите на законопроекта е депутатът Мартин Димитров:

 „Това означава обороти над 4000 лв. на месец?! Ми то кой няма 4000 лв. на месец оборот?! Това налага горе долу всички да се регистрират, дори и най-малкия бизнес“.

 Затова предложението на „Демократична България“ е праг от 166 000 лева годишно, обясни Димитров. Същевременно Мария Капон от „Изправи се! Ние идваме!“ - един от вносителите на праг от 200 000 лева – число, което дълго е обмисляно и от Демократична България. Ще се стигне ли до позитивен развой?  

„Аз видях такава воля в срещата,  която имахме с "Има такъв народ" по политики. Те декларираха, че това е една и от техните цели. Разбира се, при тях е 100 000 лв. задължителната регистрация. Ще трябва да стигнем до някаква точка на кипене, при която да можем да направим това увеличение на прага“.

Мария Капон

И Капон, и Димитров са убедени, че негативен ефект върху фиска няма да има. Позитивен – най-вероятно „да“, категоричен е Мартин Димитров:

„Подобряването на контрола върху големите компании ще доведе до по-добра събираемост не само с ДДС, но и с останалите данъци, тъй като, когато не се плаща определен данък, често и свързани други данъци не се събират“.

Междувременно от БСП са внесли други помени в Закона за ДДС, според които медикаментите от позитивни списък се облагат с 9-процентна ставка вместо настоящите 20 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна