Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работници от Спешната помощ в Пазарджик в готовност за протест

МБАЛ - Пазарджик
Снимка: БГНЕС, архив

Здравните работници от Спешната помощ в Пазарджик остават в готовност за протест въпреки поясненията от здравното министерство във връзка със заплащането при контакт с доказано заразен с Covid-19.

От ведомството обясниха, че няма да се измерват минутите, а ще се описват дежурствата, в рамките на които е имало пряка среща с пациент с  коронавирус .

Работещите в Спешната помощ смятат, че това също е неприемливо. Според тях много от случаите на Covid-19 трудно се доказват в началото на заболяването.

„Това, което не ни удовлетворява е думата доказан. Това трябва да го има в предвид министерство на здравеопазването, и ние в нашата декларация сме го описали много добре, е кога тестът не може да бъде положителен, а болният е заразен с коронавирус. Просто думичката доказан трябва да отпадне. Трябва да бъде както преди - съмнителен или с клинична картина на коронавирус“, каза медицинската сестра и синдикален лидер Димитрия Димитрова.

„Следващата стъпка е да съберем подписите от всичките спешни центрове в подкрепа на нашата декларация и да се входира в министерство на здравеопазването“.

Това най-вероятно ще стане в петък. В подписката участват и останалите 26 спешни центрове в страната 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени