Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кунчев: В началото на четвъртата вълна сме

Ще има засилени проверки по курортите

| обновено на 02.08.21 в 18:27
Доц. Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Намираме се в началото на четвъртата вълна на коронавируса, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Започват засилени проверки по морските и планинските курорти.

Възможно е през следващата седмица да бъдат установявани по 500 нови случая на ден, а този месец да влезем в оранжевата зона.

В момента заболеваемостта в страната е 30 на 100 хиляди, като преобладава Делта вариантът на вируса.

"Така изкривихме нещата, че ако някой носи маска, започват него да го гледат на криво, а не обратно. Ако достигнем 200 на 100 000, вие смятате ли, че някой ще пусне детето си на градина, в която има вече 5, 6 или 10 случая?

Ясно е какво ще се случи. Така че предварително едва ли не прогнозиране и описване на всичко стъпка по стъпка, няма как да стане. Това е пандемия, това е епидемия.

Трябва да имате предвид абсолютно всички варианти, включително и този, постепенно да отслабне патогенността на вируса, той да стане като една обикновена настинка и тогава колкото и да е висока заболеваемостта - много важно. Ще го прекараш за два-три дена и животът продължава", коментира Ангел Кунчев.

Навлизането в четвъртата вълна на коронавирус не е рязко и не е с бързи темпове, подчерта още доц. Кунчев:

"Заболеваемостта общо за страната достигна 30 на 100 000, а в някои региони, предимно в големите градове и по Черноморието, е около 50, вече гони и 60 на 100 000".

Започват проверки по морските и планинските курорти за спазване на противоепидемичните мерки:

"Както и по протежение на основните магистрали, където се движат най-много хора с оглед спазването на основните правила. На първо място носенето на маски в закрито помещение - нещо, което установявам, че почти тотално не се спазва, спазване на отстояния, дезинфекция, почистване и така нататък. Установяваме, особено в местата с натрупване на много хора, грубо неспазване на правилата противоепидемичните, което неминуемо ще доведе - то вече води, но в по-малки размери, до вдигане на заболяемостта и то в ниските възрастови групи при тийнейджъри и при млади хора между 20 и 30 години".

Министърът на здравеопазването ще издаде заповед, съгласно която ще бъде ограничен потокът от туристи и пътници от Монако, Исландия и Франция, каза още Ангел Кунчев:

"И в двете посоки. Във Франция има доста бързо нарастване. Голяма е възможността тя да премине и в "червена зона", но може би следващата седмица, а има разбира се, и обратната тенденция. Страни, които бяха с много висока заболяемост като Нидерландия, Кувейт и Тунис излизат от "червената зона" и това ще облекчи придвижването на хора от тези страни към България".

По-късно днес беше издадена заповед, свързана със Сovid зоните, в които попадат различните държави:

Изменя се списъкът на държавите, определящ реда за влизане в България
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.