Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: Горещини, пожари и затворени археологически музеи на открито

Жена покрива главата си с туристически флаер, за да се предпази от слънцето, докато наблюдава гръцката президентска гвардия в центъра на Атина, август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Температурни рекорди бяха регистрирани днес в съседна Гърция.

Продължава гасенето на пожарите на остров Родос, предава кореспондентът на БНР, като допълва, че заради горещините  в южната ни съседка затварят археологическите музеи на открито.

За последните 24 часа в Гърция са избухнали 60 пожара

При температура 43 градуса в Родос пожарникарите продължават борбата с огнената стихия на острова. Пожарът е овладян частично и е ограничен далеч от населени места и туристически райони.

Силният вятър и високите температури обаче отново разпалват огнища. Възстановено е подаването на електроенергия.

"В хотелите работят климатици, но навън трудно се диша", заявиха пред медиите туристи, които търсят спасение на плажа и в прохладни заведения.

В област Еврос е в сила забрана за движение в горски райони.

От 41 до 45 градуса е диапазонът на температурите днес в Атина, Спарти, Трикала, Халкида. Туристите да са внимателни дори и на плажа, като избягват продължително стоене на слънце, предупреждават лекарите.

Премиерът Мицотакис призова гърците да ограничат използването на електроенергия, за да не се достигне до режим на тока. Това е най-горещата вълна в Гърция от 35 години, подчерта премиерът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна