Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хеликоптер гаси над с. Розино, огънят настъпи навътре в планината

Огънят окончателно е локализиран и отведен далеч от селото

Снимка: Интернет, Силвие Орхан

Три захода с гасене отвисоко, с вероятност за поне още един, вече е направил специализирания хеликоптер над разрастващия се горски пожар над карловското село Розино. 

Огънят окончателно е локализиран и отведен далеч от селото, но стихията е тръгнала неудържимо към същинската част на планината, подпомогната от силния вятър, съобщи за Радио Пловдив кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов. 

В момента с него се борят пожарникари от  Пловдив, Карлово, Хисаря, близките налични служби, София и десетки местни доброволци. 

Рано сутринта във вторник в операцията се включват и няколко десетки военнослужещи от Карловската 61-ва Стрямска бригада с тежка техника. 

Повече хора няма да се необходими, защото стават твърде много и се създава опасност за самите тях, добави Емил Кабаиванов. 

„Нещата са под контрол. Първото най-важно нещо беше да се запази село Розино - да не влезе огъня към селото. След това дойде и хеликоптер, изпратен от Министерството на отбраната. Той направи няколко курса. Утре сутринта в 6:00 часа продължаваме до пълното изгасяване на пожара“, посочи кметът.

Големият  горски пожар лумна по обед в гористата местност над карловското село Розино. По неизяснени засега причини е пламнала борова гора, а пламъците обхванаха и  по-широки горски масиви от Стара планин

Няколко огнища са пламнали от Розино до Клисура само в рамките на час в понеделник следобед. Високите температури са причина огън да обхване и част от  землището на Клисура и Христо Даново. В Клисура гори горски масив, а в Христо Даново розов масив. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна