Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ебрахим Раиси встъпи в длъжност като президент на Иран

Ебрахим Раиси, президент на Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И при новия си президент Иран ще продължи усилията за отмяна на американските санкции.

Ибрахим Раиси, който бе избран на поста през юни, а днес бе утвърден с указ от върховния лидер аятолах Али Хаменей, даде да се разбере, че подобряването на икономическото състояние на страната ще е сред приоритетите му.

Церемонията по встъпването му в длъжност се проведе в присъствието на няколко високопоставени служители и в съответствие с мерките за социални рестрикции, наложени за ограничаване на разпространението на Covid-19.

В речта си за встъпването в длъжност Ебрахим Раиси каза, че един от основните му акценти като президент ще бъде да предприеме стъпки за премахване на "тираничните" санкции, наложени от САЩ на Иран. Той обаче подчерта, че "няма да обвърже стандарта на живот на страната с волята на чужденците".

„Разбира се, ще положим усилия за премахване на потисническите санкции. Няма да разчитаме на добрата воля на чужденците за благосъстоянието на нашия народ“, каза той.

Отмяната на санкциите зависи от развоя на преговорите между новото иранско ръководство и Съединените щати за ядрената програма на Иран. След 2018 година американският президент Доналд Тръмп наложи ред ограничения върху търговията с петрол, тежката индустрия и банковия сектор на Ислямската република.

В отговор Техеран разви обогатяването на уран и ограничи международните инспекции на ядрените си обекти, но социалното напрежение доведе до масови вълнения.

Наследникът на Тръмп - Джо Байдън, се обяви за възобновяване на ядрената сделка от 2015 година, но индиректните преговори с иранската страна буксуват вече повече от месец.

Ултраконсервативният шиитски духовник Раиси също така заяви, че ще подобри икономиката, опустошена от повторните санкции на САЩ от 2018 г., когато Вашингтон се отказа от т.нар. иранска ядрена сделка през 2015 г.

Раиси сменя на поста умерения президент Хасан Рохани, сред чиито постижения се посочва ядреното споразумение между Иран и шест световни сили от 2015 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна