Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беларуски дисидент е открит обесен в Киев, Украйна разследва убийство

| обновено на 03.08.21 в 19:39
Виталий Шишов
Снимка: Instagram/vvshishov

Украинската полиция започна разследване за убийство на беларуския дисидент Виталий Шишов. Той изчезна вчера, а тялото му бе открито днес обесено на дърво в парк в Киев, недалеч от дома му.

Ръководителят на неправителствената организация „Беларуски дом в Украйна“, която помага на бегълци от режима на Александър Лукашенко в Минск, изчезна вчера, докато спортувал.  

„Виталий Шишов, който изчезна вчера в Киев, е открит днес обесен в парк в Киев край мястото, където живеел. Мобилният телефон и личните му вещи са иззети от мястото на произшествието“, се казва в съобщение на столичната полиция.

Започнато е производство за предполагаемо умишлено убийство. 

Организацията „Беларуски дом в Украйна“ обвини властите в Минск начело с президента  Лукашенко за смъртта на своя лидер Виталий Шишов.

Неправителствената организация на Виталий Шишов помагала на беларуси да намират подслон, работа и правна помощ. Според хора от обкръжението му 26-годишният Шишов се е чувствал обект на непрекъснато следене, откакто напуснал  миналата година Беларус, където е участвал в антиправителствени протести.

Случилото се е било „планирана операция“ за „елиминиране“ на противника, категоричен Юри Лебедев, негов колега от „Беларуски дом в Украйна“.

„Като се имат предвид всички обстоятелства, предположения и конкретни заплахи става ясно, че това са действия на беларуските спецслужби. Това е убийство. Виталий е бил пребит и обесен“.

Евросъюзът и ООН призоваха за щателно независимо разследване.

Украинските силите на реда се обърнаха към всички, познавали Виталий Шишков, да предоставят информация за последните му дни.

Светлана Тихановска, лидер на беларуската опозиция, каза, че е съкрушена от новината за смъртта на беларуския активист в Киев. Тихановска, която живее в изгнание, изрази загриженост, че хората, бягащи от преследване от Беларус, дори и в чужбина не могат да се чувстват в безопасност.

Украйна, Полша и Литва са предпочитани дестинации за противниците на режима на Лукашенко след оспорваните президентски избори през август 2020 г., които той за пореден път спечели.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна