Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е Пламен Данаилов, предложен за финансов министър

Пламен Данаилов
Снимка: БГНЕС

Финансистът Пламен Данаилов, който е предложен за финансов министър в проектокабинета на „Има такъв народ“, има 20 години опит в различни компании в България, показва справка в профила му в професионалната мрежа LinkedIn.

Именно с този факт Данаилов се представя в предизборната кампания, както и в медийните си участия в телевизия 7/8 преди влизането си в политиката.

Данаилов е депутат от 23-ти район в София в настоящия и предишния парламент, като преди това няма политически опит. По думите му в екипа на „Има такъв народ“ е от три години.

Пламен Данаилов има магистърска степен по финанси и счетоводство от УНСС, а още в краткия период на съществуване на 45-ото Народно събрание постави въпроса за изтичащия към онзи момент и вече изтекъл мандат на гуверньора на БНБ Димитър Радев.

Данаилов е уверен, че именно Централната банка трябва да има водеща роля в кампанията за приемане на еврото у нас, а за него не трябва да се бърза, защото за доходите в България.

„Трябва горе-долу да стигнем до средноевропейските нива, а едва тогава може би няма да има шок“, заяви преди последния парламентарен вот в интервю за БТВ финансистът.

Той се обяви за запазване на плоския данък у нас – засега.

„Но трябва да бъде въведен минимален необлагаем доход. Трябва да бъдат въведени първи стъпки в малко по-дългосрочен план на семейно подоходно облагане“, коментира в същото интервю Данаилов дни, след като е станал баща за трети път.

Преди влизането му в 45-ото Народно събрание финансистът има медийни изяви в телевизията на Слави Трифонов, а през март 2020 година коментира лошата събираемост на НАП в интервю на Тошко Йорданов.

„От 31 декември 2010-а до 31 декември 2016-а това представлява 25,5 нови милиарда лева нови вземания, които НАП не е успял да събере“.

Нито в биографията му на страницата на „Има такъв народ“, нито на сайта на парламента е посочено дали и какви чужди езици владее Пламен Данаилов. Справка в LinkedIn показва, че целият му трудов стаж е изцяло в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна