Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беларуската атлетка Кристина Тимановска замина за Полша

| обновено на 04.08.21 в 11:54
Кристина Тимановска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Беларуската опозиция съобщи, че атлетката Кристина Тимановска, която отказа да се върне в страната си, ще пристигне във Варшава по-късно днес. Полша предостави хуманитарна виза на 24-годишната спортистка.

Тимановска заяви, че е не очаквала нейният случай да се превърне в мащабен политически скандал. Настоя, че действията й не са политически протест: „Обичам родината си и не съм предала страната си“, каза беларуската спортистка. След конфликт с треньорите си, които я карали да замени в щафетата 4 Х 400 метра отсъстващи спортисти, тя беше отзована от беларуската делегация, но вместо да се върне у дома потърси международна закрила.

„Никога не съм се месила в политиката. В началото не ставаше дума за политика, само казах, че има небрежност от страна на треньорите - да записват за щафетата други спортисти, които нямат отношение към квалификациите в тази дисциплина. Не си представях, че всичко може да се превърне в подобен политически скандал“.

Според беларуския олимпийски комитет Тимановска е била изведена от отбора заради емоционалното си състояние.

Тя от своя страна изрази опасения за безопасността си, освен това каза, че се страхува от репресии към семейството ѝ в родината. Освен Полша закрила ѝ предложиха още няколко европейски държави.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна