Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиновски: Енергийната борса е в хаос, БЕХ бездейства, ще има тежки последици за индустрията

Иван Хиновски
Снимка: БГНЕС

Токът на Енергийната борса е достигнал рекордно висока цена, съобщи депутатът от „Има такъв народ“ Иван Хиновски.

По думите му борсата се намира в хаос, а Българският енергиен холдинг бездейства и това ще доведе до тежки последици за индустрията:

"Възниква изкуствен дефицит и цената достигна на 3-ти 293 лева и 3 стотинки - рекорд, като между другото тази сутрин достигна нива около 400 лева.

Това е убийствено за българската индустрия и българската промишленост и ние апелираме към българското правителство и лично към министъра на енергетиката и към БЕХ за незабавни мерки за повишаване ликвидността на борсата, тоест казано кратко и просто - ТЕЦ "Марица Изток 2 " да включи в експлоатация един или два блока допълнително, за да се намали този дефицит на предлагане".

В позиция до медиите от Българския Енергиен Холдинг съобщиха, че следят с тревога цените на електроенергията, търгувана на Българската независима енергийна борса.

Към настоящия момент работят 5800 мегавата генериращи мощности. Износът варира около 900 мегавата на час. Това обстоятелство създава дефицит и измества кривите на търсене и предлагане към високите ценови равнища в пазарен сегмент „ден напред“, се посочва в позицията на БЕХ.

Същевременно беше съобщено, че

ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва мощности за работа на свободния пазар

По-рано днес от Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати до служебния премиер Стефан Янев позиция, че тока за бизнеса в България става много скъп в сравнение с основни пазари за износ като Германия и Австрия, тъй като системно се създава дефицит.

Бизнесът настоява временно да се ограничи износът на ток

В позицията работодателите посочват, че при необходимост, могат да се организират национални протестни действия на работещите в индустрията. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна