Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три блока на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" са включени за работа на свободния пазар

Целта е да се нормализира цената на електроенергията за бизнеса

Служебният премиер Стефан Янев и министрите Атанас Пеканов, Бойко Рашков и Гълъб Донев на редовния блиц-контрол в парламента.
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев съобщи, че общо три блока на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" вече са включени в енергийната система на страната с цел да се нормализира  цената на електроенергията за бизнеса на свободния пазар.

По време на парламентарния блицконтрол Янев обясни

„Именно работата на тези реактори на „Мариците“ доведоха до снижаване на (цената) на тока. Ние сме в общия енергиен пазар, който е отворен и работи на пазарни правила.

Не манипулациите в българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който вдига цените. За борсата можем да говорим още и допълнително за това, че тя не е отворена към други борси, което я прави монополна до известна степен, а не е на чисто пазарни принципи.

Пиковете в цените, които се получават, се получават именно на базата, че се предпочита да се сключват краткосрочни договори - ден за ден. Ако договорите са дългосрочни, картината е друга“.

Служебният премиер Стефан Янев каза още, че има нужда от промени в  Закона за енергетиката, тъй като сега Българския енергиен холдинг не може да се меси в пазарното поведение на дружеството си.

Старозагорските предприятия „Прогрес “ и „Пресков“ спират работа заради високата цена на тока

Хиновски: Енергийната борса е в хаос, БЕХ бездейства, ще има тежки последици за индустрията

ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва мощности за работа на свободния пазар

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.