Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сметната палата: България е на опашката в ЕС по дигитални умения на работещите

Снимка: БГНЕС

Въпреки инвестираните средства за подобряване на квалификацията, напредъкът за последните години е 0,7 процентни пункта, сочи доклад на Сметната палата.

Той е извършен за периода от януари 2017 до края на 2019 година и включва различни дейности, които през годините са финансирани от държавния бюджет и европейските фондове.

България е на опашката в Европейския съюз по дигитални умения на работещите хора - това един от изводите на Сметната палата при одит „Професионално обучение на възрастни“.

Действията на министерствата на труда и социалната политика и на образованието и науката са неефективни, категорични от одитната институция.

При проверката е установено също, че през 2019 г. България е на предпоследно място от страните в ЕС по показателя дял на населението на възраст 25-64 г., участващо в образование и обучение.

Резултатите на страната ни са близо 6 пъти по-ниски от средните за ЕС, а спрямо водещите страни като Швеция и Финландия - между 15 и 17 пъти. 

Националната цел за обучение на възрастни не е постигната, е заключението на Сметната палата, която е изпратила редица препоръки към двете ресорни министерства.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.