Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкционират община Царево за незаконен канализационен колектор в Синеморец

2
Снимка: ДНСК

Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас ще наложи финансова санкция на община Царево за незаконен строеж на канализационен колектор в курортното селище Синеморец. Проверката е извършена след сигнал и снимки в социалните мрежи. По информация на дирекцията за строителен контрол нарушението е констатирано още преди 13 години. 

Още преди 13 години има издадена заповед на РДНСК за забрана на използването на този канализационен колектор. Той излива  отпадните води от главен канализационен колектор в морето край залива Свети Яни.

Заповедта за премахването му е потвърдена от Върховния административен съд. Тази тръба повече от 30 години излива битовите и фекалните води на Синеморец в морето, каза кметът на Царево Георги Лапчев. Причината е, че в курортното селище няма Пречиствателна станция, уточни той.

"Ще закопаем с един багер тръбата и ще задръстим цялото село. Трябва да изгоним хората от Синеморец и да им кажем - много съжаляваме, но в това село никога не е имало пречиствателна станция и скоро няма да има".
Община Царево има изготвен идеен проект за Пречиствателна станция в Синеморец, но той не може да бъде финансиран със средства от общинския бюджет, заяви още Георги Лапчев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна