Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андон Балтаков разкри причините да подаде оставка

| обновено на 06.08.21 в 18:11
Андон Балтаков
Снимка: Ани Петрова

Три фактора са мотивирали решението на бившия генерален директор на БНР Андон Балтаков да подаде оставка. 

В интервю за „Дневник“ той уточнява, че първият е свързан с личната му сигурност и с опит да бъде сплашен - връщайки се от командировка в провинцията през юни, той намерил кални стъпки в коридора на апартамента си в София. 

Разказал е за случая по телефона на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, а след това и на премиера Стефан Янев, но реакция не последвала.

Останалите два фактора са опити от няколко месеца за саботаж на работата му, както и липсата на професионална подкрепа на журналистическата гилдия в България за това, което прави.

Цялото интервю можете да прочетете на сайта на "Дневник".

Ето и коментара на служебния премиер Стефан Янев по повод твърдението на Балтаков, че държавата не реагирала на опита да бъде сплашен:

"Спомена. Имах лична среща, бях на интервю в БНР. Г-н Балтаков спомена, че има някакво такова притеснение. Казах му, че такива притеснения и такава практика имаме всички и по-скоро да си помисли добре. Ако се оплаквал от нещо, нека каже какво му казах докрай. Така че, дотолкова по този въпрос".

Андон Балтаков депозира оставката си в понеделник, а в сряда Съветът за електронни медии я прие и определи досегашния административен директор Милен Митев да изпълнява длъжността "генерален директор" на БНР през следващите 3 месеца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна