Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрации срещу ограниченията за неваксинирани в над 100 града във Франция

| обновено на 07.08.21 в 19:53
Протест срещу ваксинацията в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В над 100 града във Франция, сред които Париж, Ница и Монпелие, се провeждат митинги в знак на протест срещу влизащите в сила от понеделник нови ограничителни мерки, приети от властите заради Covid-19. Медиите съобщават за десетки хиляди протестиращи в четвъртата поредна събота на демонстрации 

Общественото недоволство беше предизвикано от законопроект, приет от парламента миналата седмица и одобрен от Конституционния съвет с малки промени, предвиждащ задължителна ваксинация на медицинския персонал и разширяване на използването на санитарни пропуски. Новите правила предвиждат за някои рутинни дейности - влизане в кафенета и ресторанти, големи супермаркети или пътуване с междуградски влакове - задължително да се изисква завършен ваксинационен цикъл срещу Covid -19, отрицателен тест или скорошно възстановяване от вируса. Здравните работници трябва да се ваксинират до 15 септември.

Конституционният съд на Франция одобри въвеждането на здравни пропуски

Миналата седмица общо около 200 000 души протестираха в над 100 населени места в цяла Франция. 7 дни по-рано участниците, по данни на полицията, са били малко над 150 000.

За днес данните на властите все още са непълни. На около 37 000 пресмятат те протестиращите в югоизточния регион Прованс-Апли-Лазурен бряг - най-много са се събрали в Тулон, Ница и Марсилия.

В Париж недоволните скандираха "Свобода" и "Не на здравния пропуск".

Президентът Еманюел Макрон няма намерение да отстъпва пред недоволството, а това е игра с огъня, писа днес вестник "Монд".

Франс прес отбелязва, че откакто бяха обявени плановете за Covid-пропуски имунизационната кампания срещу коронавируса във Франция е набрала скорост. Близо 55 процента от населението вече е със завършен ваксинационен цикъл. Правителството си е поставило за цел до края на август 50 милиона французи да са получили поне по една доза от ваксините.  Президентът Еманюел Макрон се надява да предотврати четвърта вълна и да запази икономическото възстановяване, но опоненти на идеята спорят, че правилата потъпкват гражданските свободи.

Здравният пропуск се изисква от 21 юли за посещения на културни събития, като кина, театри и музеи, но обхватът му беше разширен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна