Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ямбол започна подписка в подкрепа на „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“

| обновено на 09.08.21 в 11:31
Обект на „Мини Марица-изток“
Снимка: БГНЕС, архив

В Ямбол започна събирането на подписи в подкрепа запазването на „Мини Марица- изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2.

Подписката е организирана от синдикалните организации и цели преразглеждане на енергийната политика на страната, спрямо държавната централа.

Само за броени минути в подписката се включиха десетки граждани. 

Макар и по- рядко се чуват и гласове за закриването на централата. 

Съдбата и препитанието на хиляди семейства от цяла Югоизточна България зависи от съществуването на ТЕЦ „Марица изток 2“ и неяснотата за нейното бъдеще е изключително притеснителна, посочи председателят на КТ „Подкрепа в централата Димитър Чалъков“.

С подписката се цели да започнат разговори върху Плана за устойчивост и развитие в частта „Енергетика“ подчерта Чалъков, независимо кои са управляващите. 

„Защото там има едно единствено нещо, че догодина, второто тримесечие, започва изграждането на парагазови централи - два броят на 500 мегавата, с функция заместваща ТЕЦ „Марица Изток 2“. И с перспектива до 25 година да бъде завършен обекта, каквото и да означава това“, каза той.

„Престъпление ще бъде, ако няма ангажирани политици да покажат, че този комплекс трябва да работи, защото това наистина е най-евтината енергия в България“, добави Димитър Чалъков.

Събирането на подписите ще продължи и през следващите дни в още 7 града на Югоизточна България. Организаторите  искат да съберат 150 000 подписи, които ще внесат в Народното събрание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени