Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Украйна с искане президентът на Беларус да подаде оставка

Белоруси, живеещи в Украйна, на протест в Киев, 8 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протест с искане за оставката на президента на Беларус Александър Лукашенко се проведе пред посолството на Беларус в украинската столица Киев, а след това демонстрантите организираха шествие до площад „Независимост“.

В навечерието на годишнината от президентските избори в Беларус протестен митинг в подкрепа на беларуската опозиция се състоя и във Варшава, където хиляди представители на беларуската общност в Полша и местни активисти преминаха по централните улици на Варшава покрай посолствата на САЩ и Русия до мисията на Беларус.

Днес се навършва една година от изборите в Беларус, които Александър Лукашенко спечели за шести пореден път.

Опозицията обяви, че резултатите от вота са манипулирани и започна многомесечни протести, които бяха потушени с масови арести и съдебни дела срещу участниците в тях.

Отношенията между Беларус и западните страни след изборите рязко се влошиха, след което Европейския съюз, Великобритания, Съединените щати, Канада и редица други държави въведоха санкции срещу белоруски служители и предприятия, обвинявайки Минск в нарушения на изборите и в потъпкване на правата на човека.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна