Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуването е утре, очаква се протест пред НС

БСП и ДБ решават дали да подкрепят проектокабинета на „Има такъв народ“

| обновено на 10.08.21 в 09:31
Снимка: Ани Петрова

Националният съвет на БСП ще приеме окончателното си решение по-късно днес дали ще подкрепи или не проекта за правителство на „Има такъв народ“. От формацията на Слави Трифонов са изпратили на левицата писмен документ за постигнатото от водените разговори, което беше едно от условията на социалистите за подкрепа.

Председателят на социалистическата партия Корнелия Нинова обаче заяви вчера, че няма да има подкрепа, ако кандидатурата на Петър Илиев за министър на вътрешните работи не бъде оттеглена.

Нинова: ИТН да оттеглят кандидатурата на Петър Илиев, ако искат подкрепа

И от „Демократична България“ ще съобщят по-късно днес дали ще подкрепят или не проектокабинета на ИТН. Коалицията ще обяви  решението си след заседание на парламентарната група.

От ДБ определят ситуацията като много сложна. Те заявиха, че ако някой иска подкрепата им, са готови да я дадат, но съставът на правителството трябва да бъде подбран много внимателно и да включва хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси.

Съставът на МС обаче не беше обсъждан в партиите на протеста. При представянето му от ИТН съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов не присъстваха.

„Защото не участваме в инсценировки, защото преценихме, че с оглед чисто информационния характер на тази среща, че няма нужда да участваме“, каза Христо Иванов, според когото повечето от предложените кандидат-министри са неразпознаваеми:

„Бяха обявени една купчина имена, за които тепърва трябва изобщо да добием някаква представа какви са тия хора, за да можем да вземем добре информирано решение, така че това ни бави“.

Днес коалицията трябва да съобщи решението си. „Зелено движение“ обаче, които са част от ДБ вече заявиха, че няма да подкрепят предложеното правителство. Те имат четирима депутати в групата, която се състои от общо 34 народни представители.

ИБГНИ няма да подкрепи правителството на ИТН

По-рано стана ясно, че парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ няма да подкрепи предложеното от „Има такъв народ“ правителство. Председателят на групата Мая Манолова посочи три причини за решението:

„Част от предложените хора са абсолютно неприемливи. По отношение на политиките, предложена от декларация, едностранна декларация, която не е партньорски документ и не е партньорска декларация, в която няма ясни ангажименти, няма конкретика, няма срокове. Така и споразумение не беше подписано. И трето - заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и на ДПС и не получихме категорични гаранции, че това няма да е така“.

Гласуването на предложеното от ИТН правителство е насрочено за утре, 11 август, в пленарната зала на Народното събрание. Във Фейсбук профила си лидерът на партията мандатоносител Слави Трифонов предупреди, че ако партиите на протеста не подкрепят предложеното правителство, това ще е предателство, нови избори и „радост за ГЕРБ и партиите на статуквото“.

Слави Трифонов: Илиев е поводът, който търсите, за да не подкрепите правителството

Национален протест, който вече се нарича „Агора България" с наслов „Не на измяната!“ ще има утре пред сградата на Народното събрание успоредно с гласуването в пленарната зала на правителството предложено от „Има такъв народ“.

Участници са част от започналото преди повече от година гражданско недоволство срещу тогавашното правителство и срещу главния прокурор.

Те ще поискат от народните представители да отхвърлят проектосъстава на кабинета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени