Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП няма да подкрепи предложеното от ИТН правителство, ако Петър Илиев не бъде оттеглен

| обновено на 10.08.21 в 13:00
Снимка: Ани Петрова

„БСП за България“ няма да подкрепи проектокабинета на „Има такъв народ“, ако номинираният за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев не бъде оттеглен. Това реши Политическият съвет на коалицията.

В решението се казва, че левицата „оценява високо положените усилия на преговорния екип за постигане на политическо споразумение с партия „Има такъв народ“, в което да залегнат приоритетите на левицата, но се изразяват резерви по отношение на персоналния състав на предложения кабинет и по-конкретно към кандидатурата на Петър Илиев.

„Ако той не бъде оттеглен, ПГ на Коалиция „БСП за България“ да не подкрепя предложения МС“, се казва в решението.

В същото време депутатът Крум Зарков написа, че ще гласува против и то не само заради Петър Илиев и неяснотите около други кандидат-министри.

„Причината е, че очевидно зад този кабинет не може да се състави мнозинство, което да не зависи от ГЕРБ или ДПС. Без това за нито една от точките, по които се споразумяхме с ИТН, няма гаранция за изпълнение. Напротив - сигурно е, че много от тях ще останат само на думи", написа Крум Зарков във Фейсбук.

Тепърва обаче предстои и Националният съвет на БСП да се произнесе окончателно по решението, взето съвместно с коалиционните партньори.

„Предстои Националният съвет на БСП да вземе окончателно решение по темата за подкрепата на ИТН като, разбира се, въпросът е формулиран, че се дава мандат на Националния съвет на парламентарната група да подкрепи правителство на ИТН, ако те оттеглят Петър Илиев. Много ясно и точно е казано това, което вчера Корнелия Нинова каза на пресконференция. До края на деня или най-късно утре сутрин решението на Националния съвет трябва да е ясно“, заяви Александър Симов от БСП.

Вчера лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че кандидатурата на Илиев трябва да бъде оттеглена, ако ИТН иска подкрепата на БСП.

Нинова: ИТН да оттеглят кандидатурата на Петър Илиев, ако искат подкрепа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени