Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест ще затрудни движението днес на входа на Бургас от София

Снимката е илюстративна.
Снимка: Ани Петрова


Частично ще бъде затворен пътят около кръговото кръстовище на влизане в Бургас от София. Причината е протестът на бургаските собственици на заведения. Искането ни е този Национален план за справяне с кризата от Министерството на здравеопазването да бъде преработен, посочи Нелина Тотева, от организаторите на протеста.

„Той е написан без никаква комуникация с нашия бранш. Съответно рестрикциите, които ще бъдат наложени, първоначално са при нас. Ние сме на мнение, че вече не можем да поемаме този удар на пандемията и на евентуално четвърта вълна. При първи, при втори, при трети път поехме, но сега вече има ваксини. Загубите са изключително големи, не са само финансови, а има и загуба на кадри, на кадърни хора, които могат да бъдат полезни за нашия бранш“, обясни тя.

Протестиращите ще искат и оставките на здравния министър Стойчо Кацаров, Данчо Пенчев, Ангел Кунчев и всеки, който е участвал в създаването на плана за действие за борба с К19.

Другото искане е ако се наложи отново заведенията да намалят капацитета си на 30 %, то останалите 70 % да бъдат компенсирани от държавата. „В крайна сметка ние имаме разходи. Токът се увеличава двойно и тройно“, допълни тя.

Протестът днес ще се проведе в района на бензиностанция на изхода на Бургас в посока София от 16.00 ч. до 18.00 ч. „Движението няма да бъде спряно изцяло, но ще бъде затруднено“, допълни Тотева.

 Протестът в няколко града в страната се организира от „Сдружението на заведенията в България” и “Българската асоциация на заведенията”. Предвижда се той да бъде всеки ден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна