Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресторантьори блокираха кръстовището на Чифте баня

Малко след 16 часа около 40 собственици на заведения в Пловдив и техни служители блокираха ключовото кръстовище на Чифте баня. Те протестират срещу евентуалното затягане на мерки срещу разпространението на Covid-19.

„Бизнесът отвръща на удара“ под този надслов Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията организираха протеста в Пловдив, София и Варна. 

Според браншовите организации въвеждането на нови ограничителни мерки ще бъдат дискриминационни. 

Според плана на правителството, ако държавата навлезе в оранжевата зона по ръст на заразените капацитетът на заведенията трябва да се намали на 30% , а работното им време да е до 23 часа. Това автоматично означава затваряне на баровете и нощните клубове.

Пред Радио Пловдив ресторантьорът Александър Драгийски обясни, че предишните вълни на Ковид-19 са доказали, че не заведенията са виновни за разпространението на заразата. Според него струпване на хора е имало на много други места, но икономическите последици бяха за заведенията, някои от които не издържаха. 

Той предупреди, че още едно затваряне ще доведе до закриването на още ресторанти и клубове. Като важна разлика между предишните вълни на коронавируса и очакваната нова Драгийски посочи изборът на хората да се ваксинират, като така предпазват себе си и другите.

Собствениците на заведения са недоволни и от високите цени на електроенергията, която ползват. По думите им, ръстът в последните месеци е близо 40 на сто.

Протест и блокиране на кръстовището на Чифте баня ще има и утре, отново в 16 часа. Най-вероятно ще продължи колкото и днес, около половин час, тъй като от бранша не искат да настройват останалите граждани срещу себе си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна