Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Митева: НС ще констатира неуспешно приключил мандат

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще се произнесе утре (12 август) с решение по депозирания вчера отказ на номинирания от "Има такъв народ" Пламен Николов да оглави правителствоТова решение беше взето на извънреден председателски съвет в парламента с участието на секретаря по правни въпроси на президента Емилия Друмева.

Председателят на парламента потвърди, че заявлението, с което Николов оттегля кандидатурата си, ще бъде дебатирано и гласувано от Народното събрание в четвъртъкТя посочи и целта на този акт: 

"Парламентът просто да констатира подадената оставка и да констатира, че мандатът е приключил неуспешно. След като искат да има решение, дебат, ще внесем". 

Пламен Николов: ИТН се предовери на ДБ и на ИБГНИ 

С тази процедура ще бъде уреден юридическият казус, който възникна заради внезапното решение на партия "Има такъв народ" да оттегли проектокабинета си, при положение че президентският указ, с който на кандидата за премиер е възложено да състави правителство, е внесен в Народното събрание. 

Тази сутрин председателят на парламента Ива Митева настояваше, че няма нужда да бъде подлагано на гласуване оттеглянето на кандидат-премиера, тъй като подаденото вчера от Пламен Николов заявление е достатъчно. По тази причина се наложи второ за деня заседание на председателския съвет на парламента. 

Пред репортери този следобед Митева каза още, че не е сигурна дали би се кандидатирала отново за депутат при евентуални нови предсрочни избори:

"Не знам още какво решение ще взема, и аз го умувам. Политиката се оказва, че не е просто нещо. Разколебана съм от политиката", заяви председателят на Народното събрание Ива Митева. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна