Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще се опита да си върне 9-те милиона лева, дадени авансово за строежа на националната детска болница

Стойчо Кацаров предлага правителствена болница да стане детска

| обновено на 12.08.21 в 12:35
Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Държавата ще се опита да си върне 9-те милиона лева, дадени авансово за строежа на националната детска болница. С така сключения договор се нарушава закона за обществените поръчки и не може да се построи чаканата от години сграда, обяви по време на изслушване в парламента служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Всички документи вече са предадени в прокуратурата. Дотук са загубени две години, подчерта д-р Кацаров, който предложи на депутатите временно за детска болница да бъде използвана сградата на правителствена болница, която е една от най-модерните в страната.

Според него сегашните условия, при които се лекуват деца, са много лоши – „стаи по 6-7 кв. м, с две легла, без климатична инсталация, без санитарен възел, с една мивка, а майките спят на съседното легло, ако е свободно, ако не е – на кушетка в коридора“. 

„И това може да продължи още 5-6-7 години. Това според мен е най-голямото престъпление, което е извършено“, коментира той.

„Според мен не можем да чакаме 6-7 години. Предлагам да помислите дали правителствена болница, от която нямаме нужда“ временно да я използваме за детска, призова той законодателите: „Депутатите нямат нужда от това нещо, това е подход и механизъм, който би могъл временно, ако щете, защото това е най-луксозната болница в страната. На кой да дадем най-луксозната, ако не на болните дечица, за да спрем този геноцид“.

От „Демократична България“ и от „Изправи се! Ние идваме!“ заявиха, че подкрепят идеята на служебния министър бившата правителствена болница временно да се ползва като детска болница. Според депутатите от БСП това обаче няма да реши проблема.

От ГЕРБ- СДС отхвърлиха обвиненията на министър Кацаров в безстопанственост и най-свой ред го обвиниха, че нищо не е свършил за подобряване на детското здравеопазване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна