Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Политико“: САЩ обмислят да закрият посолството си в Афганистан

Снимка: Си Ен Ен

Съединените щати обмислят да закрият посолството си в Кабул до края на месеца, пише брюкселското издание „Политико“. Подготвя се евакуация на американските дипломати.

Вчера Пентагонът съобщи, че ситуацията в Афганистан се влошава бързо и радикалното движение на талибаните може да завземе Кабул за период от един до три месеца.

Дания ще предложи на афганистанците, които са работили в посолството на кралството в Кабул като преводачи и други специалисти, евакуация в скандинавската страна. Девет от 11-те партии в парламента се съгласиха с предложението, съобщи Асошиейтед прес.

Германският външен министър Хайко Маас обяви, че Германия ще спре финансовата помощ за Афганистан, ако талибаните завладеят страната и разрушат постигнатото през последните 20 години по време на международната мисия там.

„Без финансова подкрепа отвън тази държава не е в състояние да съществува. Всяка година даваме 430 милиона евро. Ако талибаните завладеят цялата страна, въведат шариата и обявят халифат нито цент няма повече да потече към Афганистан“, заяви Маас.

С превземането на стратегически важния град Газни, 10-та провинциална столица, талибаните увеличават шансовете за превземане на столицата Кабул, отбелязва ББС.

Тежки боеве в Кандахар

Русия се доверява на оценката на САЩ, че до 90 дни Кабул може да попадне в ръцете на талибаните


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна