Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски войски ще помогнат за изтеглянето на персонал от посолството на САЩ в Кабул

Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ
Снимка: Ройтерс

Съединените щати ще изпратят свой военен персонал, за да се улесни изтеглянето на американския дипломатически персонал в Афганистан, заяви в четвъртък говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

По време на пресконференция Прайс разкри, че Вашингтон планира ежедневни полети от азиатската страна, за да евакуира дипломатическия персонал на САЩ, както и "американските съюзници", описвайки този ход като изтегляне на персонала до "основно дипломатическо присъствие" в Кабул.

Той подчерта, че този ход не представлява "пълна евакуация".

"Нашето посолство остава отворено и дипломатическата ни мисия ще продължи да функционира", завърши той, като в същото време отрече информации, в които се твърди, че САЩ ще премести посолството си в Кабул на летището на града.

Междувременно Пентагонът уточни, че до 48 часа ще изпрати около 3 000 войници в Афганистан, за да осигурят евакуацията на служители в американското посолство в Кабул, тъй като нараства заплахата талибаните скоро да превземат и столицата на Афганистан.

"На първо време изпращаме три пехотни батальона, които в момента са в зоната на отговорност на Централното командване", каза говорителят на Пентагона Джон Кирби.

"Политико“: САЩ обмислят да закрият посолството си в Афганистан

По-рано в четвъртък CNN съобщи, че Съединените щати вземат решение да преместят посолството си в Афганистан на летището в Кабул, позовавайки се на американски служител и друг източник, запознат със ситуацията.

Има няколко варианта, които Вашингтон обмисля в момента, обясни източникът на CNN, подчертавайки, че "ситуацията остава непостоянна".

Поради "влошаващата се" ситуация на сигурност, САЩ искат да преместят своята дипломатическа мисия в Афганистан на летището, за да могат да "изведат дипломатите по-бързо от страната, ако се наложи", се казваше в информацията на CNN, която в последствие беше опровергана от говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Русия се доверява на оценката на САЩ, че до 90 дни Кабул може да попадне в ръцете на талибаните

Тежки боеве в Кандахар

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна