Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Болярово са против сондажи за полезни изкопаеми

Град Болярово
Снимка: Емил Енчев

Жителите на крайграничната община Болярово за пореден път се обявиха против проучванията на залежи от метални полезни изкопаеми на тяхна територия. От местната власт също настояват да не се извършват сондажи, тъй като ще се наруши екоравновесието в района.

Повод за притесненията е публикуваното  на 20 юли съобщение  в Държавен вестник, за стартиране процедура за даване на разрешение за проучване в находище "Мамарчево",  което обхваща землища на 6 населени места от боляровската община,  посочи заместник-кметът на общината Нина Терзиева.

Общо с досега обявеното находище "Иглика" се включват 11 населени места, с общинския център заедно, като потенциални места за търсене и добив на метални полезни изкопаеми. Това, което разбираме, е че в момента се водят преговори и за трето находище, наречено "Крайново".

По този начин половината от територията на общината ще бъде засегната от проучвателни дейности. От общинската администрация са изпратили  26 запитвания  по Закона за достъп до информация до различни държавни институции с искане да им бъдат предоставени  документи за планираните от Министерството на енергетиката процедури за проучванията, но до момента отговори не са получени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна