Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО има за цел да помогне "доколкото е възможно" на афганистанското правителство

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в петък след извънредно съвещание в Брюксел с посланиците на страните членки, че Алиансът ще се стреми да подкрепи правителството на Афганистан и неговите сили за сигурност "доколкото е възможно".

НАТО е "дълбоко загрижен" относно нападенията срещу цивилни, целенасочени убийства и други съобщени нарушения на правата на човека, които силите на талибаните извършват по време на настъплението си в административни центрове на афганистанските провинции, отбеляза той.

"Талибаните трябва да разберат, че те няма да бъдат признати от международната общност, ако завземат страната със сила. Ние оставаме ангажирани да подкрепяме политическо решение на конфликта", посочи Столтенберг.

НАТО свиква извънредна среща в петък заради ситуацията в Афганистан.

Решението дойде след като Дания и Норвегия решиха да затворят посолствата си, а САЩ изпратиха войска, за да гарантира безопасно извеждане на дипломатически персонал и афганистанци, сътрудничили на американците.

Днес талибаните завладяха главните градове на Южен Афганистан - Кандахар и Лашкар Гах, и са на 50 километра от столицата Кабул.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна