Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талибаните превзеха Джалалабад, контролират всички ключови градове с изключение на Кабул

| обновено на 15.08.21 в 09:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните поеха контрола над град Джалалабад, административен център на провинция Нангархар в Източен Афганистан, съобщава ТАСС с позоваване на „Ройтерс“ и афганистански служител в превзетия град. Според него "сблъсъци не се провеждат в Джалалабад сега, защото губернаторът се е предал на талибаните". Длъжностното лице отбеляза, че градът е предаден, за да се спаси живота на цивилни.

Талибаните поеха контрола над всички ключови градове в Афгатистан с изключение на столицата Кабул. Президентът Ашраф Гани е изправен пред избор да избяга. или да се бори докрай за задържане на столицата, коментира ББС.
Служители от посолството на Съединените щати в Кабул са напуснали града тази сутрин с шест големи военно -транспортни самолета. 

Талибански бойци превзеха преди това Мазари-Шариф, антиталибански бастион, подчертава БиБиСи.

Продължава настъплението на талибаните към Кабул

Още две провинциални столици паднаха в ръцете на талибаните

Повече от 250 000 души от страната са потърсили спасение в Кабул, откъдето пък западните държави се опитват да евакуират своите граждани.

Талибаните обявиха, че са превзели Кандахар, напредват към Кабул

Президентът на Съединените щати Джо Байдън предупреди бунтовниците да не предприемат действия срещу американската дипломатическа мисия, съобщи "Франс прес".

Германия подготвя евакуацията на своите около 100 граждани от Афганистан. Още в понеделник трябва да започне военна операция, планирана първоначално за края на месеца.

Правителството на Чехия също заяви, че е решило да евакуира своето посолство в Кабул и обеща помощ на своите афганистански сътрудници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна