Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Успение на Пресвета Богородица

Троянският манастир отбелязва храмовия си празник

| обновено на 15.08.21 в 10:19
Автор:
Снимка: sv-prorok-ilia.ikonata.eu

В България, по нов стил, отбелязваме Успението на Пресвета Богородица. Душата на Божията Майка се възнася на небето. Чества се от православни християни, католици и други християнски деноминации. 

Празникът е сред най-почитаните, защото Божията майка - Дева Мария се приема за най-голямата застъпница за хората пред Бога. Имен ден имат 195 000 българи, а Мария е най-разпространеното женско име у нас. 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит излезе с празнично послание за празника Успение Богородично: 
„Нека нейните свети молитви и майчинско небесно застъпничество да бъдат с всички нас!“, посочва в благословията си патриарх Неофит. 

Празникът е в прослава на чудния начин, по който Света Богородица завършва земния си път и преминава във вечността, обясни Врачанският митрополит Григорий: 

"Нейната смърт е едно блажено заспиване, едно преминаване от краткия земен живот към безкрайния небесен живот. Господ Иисус Христос я взе в Царството Божие с тяло. Той я възкреси, за да бъде тя отдясно нему и оттам да бъде нашата най-бърза помощница и застъница. Нашите молитви винаги ще стигнат по-лесно и по-бързо пред неговия престол на небесата чрез Пресвета Богородица. За всичко можем да ѝ се помолим - и за здраве, и за успехи, когато имаме затруднения, и за детерождение, и за запазване на децата, за защита, от болести, от всички бедствия пази тя".

Допълнителен паркинг за 500 коли над Рилския манастир за Голяма Богородица

Икона на Пресвета Богородица с дълга история пристигна в Долни Раковец

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан разказа за смисъла на празника :

"Това не е тъжен празник за нас, християните, още повече, че ние ще видим, че на третия ден след нейното успение, тя възкръсва и се възнася на небето. Всяка вечер, след вечерното богослужение, в повечето дни от 1 август, започвайки, служим Канона, молебния на Света Богородица. Там, в завършващата молитва, ние се молим за българския Патриарх, за Светия Синод, за всички православни християни, за правителството, войнството, за градоначалниците, за всички хора, които вярват в Христос, които са християни и почитат Божията майка. И Бог да предпази нашия престолен град от мор, земетръс, наводнение, огън, вредоносни ветрове, бедствия и всяко зло, предпазване от всяко зло".

Троянският манастир отбелязва и своя храмов празник, по традиция - с Богослужения и литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която се пази в Светата обител още от 1600 г.


Богослуженията започнаха с полунощница с лития, с когато се извършва символичния чин на погребение на плащеницата на  Божията майка и утриння, отслужена на открита сцена в двора на Светата обител. След тържествената света литургия, която започва в 10.00 ч., с традиционното литийно шествие, чудотворната икона на Света Богородица Троеручица беше пренесена от съборния храм на манастира до параклиса на мястото, където според преданието е извършила първото си чудо през 1600 г.  Йеромонах  Стефан разказа преди ритуала:

„Успение е денят, в който Божията майка  е починала. Но, тъй като нейната смърт не е обикновена смърт, а е заспиване у Бога, затова казваме "успение", което означава "заспиване". Това е денят, в който ние прославяме смъртта, която носи радост и прославяме срещата на пречистата душа на Света Богородица с нейния син, който след 40-ия ден след Възкресението се възнесе на небесата. В деня на Успението той слезе, за да прибере символично пречистата душа на своята майка обратно в небесата, при себе си. Чудесата, които е извършила Света Богородица, са много и ежедневни. Много бездетни семейства успяват да измолят тъй желаната рожба. Също така е имало много болни хора, които, след молитва пред Божията майка, са се възстановявали от много тежки болести“.

Празнична заря и много събития са подготвени за празника на Варна - Успение Богородично

Остров „Света Анастасия“ отбелязва днес своя празникЦърквата там носи името „Успение Богородично“. Разнообразна програма е подготвена за туристите, които ще посетят туристическия комплекс в морето край Бургас. 

Успение Богородично е празник на Несебър, където, на литийно шествие, се въздига Чудодейната икона „Света Богородица - Владетелката на живота" от XIII век

Стотици миряни се събират за храмовия празник на „Успение на Пресвета Богородица“ в село Широка лъка. Църквата е една от най-старите в Родопите, построена със Султански ферман за 40 дни с доброволен труд на християни и мюсюлмани. Тази сутрин ще има и Благословена трапеза. Празникът ще продължи с народно веселие на площада с оркестър "Родопско настроение" и с участие на гайдарски състав при читалище "Наука" в с. Солища. Хорото ще се извие с оркестър "Канарите". 

Храмов празник честват днес и църквите в Пампорово, в смолянския квартал Устово, в Чепеларе и в Златоград.

Хиляди се стичат към Бачковския манастир за Голяма Богородица


Празнуват голяма част от манастирите и църковните храмове в България. Доц. д-р Вихра Баева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН разказа за първото чудо на  една от най-прочутите чудотворни икони в България.

"Донесъл я един монах от Света гора, който пътувал за Влашко и трябвало да отнесе иконата там. Когато понечил да продължи пътя си, животното, на което била натоверена, може би е било осел, муле или магаре, отказало да върви и се строполило на това място. На следващия ден той опитал отново да тръгне, но животното пак отказало да продължи пътя си и така, след като това се случило три пъти, монасите разбрали, че иконата всъщност, не желае да пътува за Влашко, а изявява своята воля да остане на това място. След като останала там, веднага направила още едно чудо - помогнала на едно болно дете да оздравее, което не можело да ходи. Допрели го до иконата, то проходило веднага и така станало ясно, че това е светиня. В памет на тези чудеса се прави шествието с иконата. Вярва се, че на който носи иконата, това ще му донесе здраве и сбъдване на всички желания."

Празнува също великотърновското село Арбанаси. Там е манастирът „Успение Богородично" е от времето на династията на Асеневци.

В Стражица също празнуват деня на града, ще гостува вицепрезидентът Илияна Йотова.

Стотици кюстендилци влязоха в централния храм "Успение Богородично" за празничната литургия, като търпеливо чакаха реда си да запалят свещи и да получат благослов за Голяма Богородица. Вече има одобрен проект за ремонта на най-голямата черква на града, която е на 215 години. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени