Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове в Испания след старта на репатрирането на малолетни в Мароко

Деца мигранти бягат от индустриален обект в испанския ексклав Сеута, за да не бъдат върнати обратно в Мароко, 21 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският министър на социалните права Йоне Белара предупреди министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, че „цялата отговорност“ за връщането в Мароко на малолетни и непълнолетни лица, влезли в Сеута в средата на май е „единствено и изключително“ негова, предаде държавната телевизия.

Репатрирането им започна в петък и ще продължи докато всички одобрени за връщане деца не се съберат със семействата в родината си.

През месец май тази година в Испания нелегално от Мароко нахлуха над 10 000 мигранти, голяма част от които все още се намират в автономния град Сеута. Близо 800 от тях бяха непълнолетни, като повечето бяха върнати още през следващите дни със съдействието на мароканските власти. 234 обаче останаха във временен приют, построен в спортния център Санта Амелия, докато се уточни какъв е статутът им.

Малки групи от тях бяха репатрирани в петък и събота, което доведе до конфликт между коалиционните партньори в кабинета на Педро Санчес.

Според социалния министър Йоне Белара с връщането им в Мароко са нарушени „испанското законодателство, нормите и принципите на международното право и разпоредбите на Конвенцията за правата на детето“.

Вътрешният министър Марласка смята обаче, тези връщания са в съответствие със споразумението между Испания и Мароко, подписано през 2007 г., което гарантира условията за събиране на детето със семейството му или  предаването му на институция за настойничество. Той твърди, че всеки един случай се разглежда подробно преди да се върне детето и т.нар. уязвими деца за които има данни, че са били малтретирани или експлоатирани в родината си, ще имат право да останат в Испания.

Неправителствените организации, които защитават децата вече са сезирали омбудсмана и главната прокуратура.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна