Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В зоопарка на София вече има и къщичка за книги

Снимка: БГНЕС

Къщичка за книги има вече в зоопарка на София. Тя е част от инициативата на Столичната библиотека – „Зелени Библиотеки“:

Ева все още не може да чете, но ще разбере как се е загубил таралежът Гошко. Майка ѝ Пламенка със сигурност ще и прочете книжката, защото:

„Обичат да ѝ четем. Тя още не може да чете, но се впечатлява от картинките много. Обича много приказки, вечер не може да заспи без приказка. На година и половина проговори, не знам дали имат значения приказките, но на година и половина говореше с изречения. Предполагам за това са важни приказките, четенето“.

Таня Томова от Столична библиотека казва, че седмата къщичка на книги те поставили в зоологическата градина заради децата. И очаква да предизвика същия интерес като шестте, поставени на Витоша.

„Ние оставяме книгата, те я четат, могат да я оставят в друга къщичка за книги във Витоша, или да я върнат в Столична библиотека или някой от нейните филиали. При всяка такава върната книга ние им подаряваме читателска карта за Столична библиотека“, обясни тя.

Картинки за оцветяване, забавления и редки книги имаше за децата, дошли в столичния зоопарк. Хлапетата видяха и първият „определител“ на птици в България от 1909 г., както и издания на детски книжки от миналия и по-миналия век.

Директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова каза, че къщичките за книги и мобилната библиотека са част от начините да се провокира четенето.

„Публичните институции са длъжни да стигат до всички, да създават културна среда, духовна среда и да развиваме и двете направления – и дигитални платформи, и книгите за малките“, каза тя.

Снимка: БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна