Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Изслушване на главния прокурор от НС по висящи дела нарушава принципа на разделение на властите

| обновено на 16.08.21 в 18:00
Иван Гешв, главен прокурор
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев видя в искането да бъде изслушан в Парламента заради кадрите с полицейско насилие по време на миналогодишните антиправителствени протести „нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт“. Обвинител номер едно се позова и на трайната практика на Конституционния съд.

Коментарът си главния прокурор направи чрез БТА. За визираната от него конституционна практика обяснява, че тя изключва парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Твърди и че би нарушил Конституцията,  ако говори за конкретни дела,  защото по закон нямам право да  знае и да разполага с информация от тях.

Главният прокурор да се яви в парламента поискаха от „Демократична България“ след  показания в Народното събрание видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи от 10 юли миналата година.

Хаджигенов показа в НС кадри за насилието над протестиращи от 2020-а година

И след позицията на Иван Гешев съпредседателят на коалицията Христо Иванов беше категоричен:

„Ние твърдим, че той се крие. Парламентът е върховен представителен орган и господин Гешев трябва да предостави информация на парламента“.

Възможно изслушване на главния прокурор анонсира и пpeдceдaтeлят нa Hapoднoтo cъбpaниe Ивa Mитeвa - но пред Koмиcиятa пo пpaвни въпpocи и с уговорката  - след нейното конституиране:

„Всеки три месеца Комисията по правни въпроси може да покани главния прокурор да се проведе обсъждане по отношение относно прилагането на закона, дейността на прокуратурата, разследващите органи и по тази процедура той ще бъде поканен“.

Извънредното заседание на Народното събрание за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви е насрочено за утре. 

Извънредно заседание на НС заради кадрите с насилие от протестите.

Според Даниел Митов от ГЕРБ-СДС и то, и активизирането на темата „полицейско насилие над протестиращи“, имат други цели.

„Виждате, че им се струпаха много скандалчета в президентството. Струпаха им се много скандалчета и на другите така наречени протестни партии. Трябва да се отклони общественото внимание по някакъв начин“.

Междувременно днес от СРП съобщиха, че следовател разследва четиримата служители на МВР, обвинени за причиняване на лека телесна повреда. Престъпление, което се наказва с две години затвор или пробация.

Част от това разследване са и видеозаписите, показани в петък в специалната комисия, която проверява данни за полицейско насилие над протестирали миналата година срещу Бойко Борисов и Иван Гешев. Освен че са известни на прокуратурата, те са били и обект на видео-техническа експертиза от експерти от СДВР.

Председателят на Народното събрание Ива Митева разпореди официално свикването на извънредно заседание утре в 10 часа с три точки в дневния ред - изслушването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, проект на решение главният прокурор Иван Гешев да внесе доклад до 20 август и проект за декларация за упражненото полицейско насилие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна