Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно огнище гори над Югово, но е в много труден терен

| обновено на 16.08.21 в 15:08
Снимка: Красимир Каракашев - "Забелязано"

Продължава гасенето на горския пожар над родопското село Югово. Огънят гори в трудно достъпната местност в района на връх „Божево име”, на височина 1430 метра.

Тази нощ голямото огнище не се е разраснало, но се е изместило на юг. 

На билото е качен булдозер, който да прокара нови пътища и да изравни използвания досега път, по който са се образували големи коловози.

Малкото огнище е изцяло локализирано, дори и вътре в него няма интензивно горене. Остава склонът, който е към местността "Люти дол". Там са се качили хора, които се опитват да прекъснат огъня. 

Днес в борбата с огъня се включват 47 военни от Сухопътни войски, съобщи Министерството на отбраната, 20 пожарникари и около 20 горски служители.

Отделно кметът на Нареченски бани е събрал група от десет доброволци - ловци и жители на селото, които вече са в местността "Орехово". Пожарът все още не е достигнал дотам, но те са в готовност, ако е необходимо, да го пресекат. 

Една част от военнослужещите ще се опитат да ограничат и недопуснат  огънят да тръгне към населеното място или лесно запалими площи, а втората група ще се включи в непосредствено участие в гасенето на пожара.

Опасност за населените места няма. Хеликоптер има готовност при поискване веднага да се включи в гасенето. За момента трудният терен и голямото задимяване не позволяват гасене от въздуха

Теренът е изключително пресечен и няма възможност там да бъдат насочени повече екипи и техника, съобщи началникът на аварийно-спасителния отряд в пловдивската пожарна Димитър Бришимов.

Разговорът с него е в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени