Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перник отбелязва 130 години от създаването на мини „Перник“

Снимка: Елена Тамакярска

130 години от създаването на мини „Перник“ ще отбележат днес в Перник.

На 17 август 1891 година е открит първият държавен рудник в страната и е поставено началото на първото и най-голямо минно предприятие у нас- държавни мини „Перник“.

Празникът се организира от Регионалния исторически музей и най-голямата фирма, която добива въглища в Перник „Мин индъстри”.

Въгледобивът дава силен тласък в развитието на страната в следосвобожденския период, а Перник от село с около 1000 жители се превръща в голям индустриален център. С въвеждането на автономно управление държавни мини „Перник“ стават водещ фактор в стопански живот на България. Малко известен факт е, че Мини Перник издължават голяма част от репарациите по Ньойския договор.

Празникът днес ще започне в 18 часа. Регионалният исторически музей ще представи пред сградата на Минната дирекция две изложби, каза Силвия Нотева - уредник в музея.

„Едната ще се казва „Нека бъде светлина”. Другата изложба е с постери и се казва „Сърцето на България”- това са снимки от преди 1944 година, които показват живота вътре, в подземните галерии”, каза Нотева.

По повод годишнината е направено фотокопие на книгата „Перник 1878-1928 година”. Неин автор е Цоню Бръшлянов, който е бил в Административния съвет на мини „Перник“. Книгата е изключително рядка, запазени са само отделни екземпляри от нея.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени