Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ се нуждае от още 214 млн. лева за справяне с четвъртата Covid вълна

Числата фигурират в доклада на здравния министър Стойчо Кацаров, представен пред Консултативния съвет по национална сигурност вчера.
Снимка: БГНЕС, архив

Още над 214 милиона лв. са необходими на Здравното министерство за справяне с четвъртата вълна на Covid-19. Това става ясно от доклада на здравния министър Стойчо Кацаров, представен пред Консултативния съвет по сигурността.

Според разчетите малко над 46 милиона лв. са необходими, за да бъдат платени 1,5 млн. дози ваксини, поръчани още през април.

Предвиждат се средства и за изплащане на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, допълнителни премии за работещите на първа линия в борбата срещу вируса. Сумата за тези разходи възлиза на близо 114 млн. лв.

Други 19 млн. лв. от общия бюджет са за поставянето на ваксини от общопрактикуващите лекари. Те получават по 10 лв. на ваксинация.

Близо 35 млн. лв. са необходими за закупуване на ремдесивир и лекарствени продукти като резерв на болниците, за лечение на усложнения при пациенти, настанени с Covid-19. Резервът ще обезпечи нуждите на здравните заведения, в случай на забавени доставки, заради наложените ограничения, каквито имаше миналата година, се казва още в доклада.

Според изводите от доклада актуализацията на бюджета е наложителна.

От началото на януари до края на юли тази година в борбата с Covid-19 са изразходвани над 442 млн. лв.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна