Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внуците на Панчо Владигеров с филм и концерт в Бургас за гениалния композитор

| обновено на 19.08.21 в 09:11

Почит към голямото име в българската музика Панчо Владигеров отдаваме тази седмица. Подготви ни изложбата "Панчо Владигеров в музикалния калейдоскоп на XX век. Посоки, връзки, отражения”, която разказва за живота на композитора в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино”. А в четвъртък от 20 часа в експозиционния център ще гостуват внуците на класика Владигеров. От години Екатерина, Александър и Константин Владигерови са част от културния живот на Виена. В морския град те ще участват в кино-музикалната вечер, посветена на знаменития музикант, диригент, композитор и общественик.

За първи път пред бургаската публика ще бъде представен биографичният филм „Петолиние на паметта”, посветен на музикалната фамилия Владигерови, на режисьора Марио Кръстев. В лентата Екатерина, Александър и Константин Владигерови, както и по-големият им брат Панчо Владигеров - внук, разказват за живота и творчеството на баща си Александър Владигеров и на световноизвестния си дядо. Пред БНР-Бургас Александър Владигеров каза в аванс:

"Идеята на филма е да се създаде мост между трите поколения Владигерови. Лената е биографична, разказва за нашия гениален дядо, за Александър Владигеров, дългогодишен диригент на радио-симфоничния оркестър в София, преминава през разкази за третото поколение, което сме ние и Панчо-младши-всички музиканти в романтичен дух с приятни спомени за семейството. Но нашата сила е в музиката и с нея разказваме."

Трио Владигерови - Екатерина Владигерова - пиано, Александър Владигеров - тромпет, флюгелхорн и Константин Владигеров - пиано, кларинет ще представят нов поглед към композициите на Панчо Владигеров. В програмата са включени също и техни собствени аранжименти и преработки върху южноамерикански джаз пиеси с латино и карибски ритми:

"Концертът ще е като саундчек за филма. Ще изпълним заснетите в него Господско хоро на Панчо Владигеров, опус №25 от неговия цикъл "Песни и танци" от 1932 година, който е посветен на неговата жена Екатерина. Фокстрот от Панчо Владигеров-първата българска джазова пиеса, писана през 1925 година. Ще изсвирим моя пиеса, която носи духа на суинга и още много изненади. Изгряващата джаз звезда Васил Хаджигрудев, много талантливо момче, се включва в концерта с контрабас." 

Тримата са родени в София в семейството на Александър П. Владигеров (1933-1993) и на Величка Чобанова - Владигерова. Първите си стъпки в музиката правят под въздействието на артистичния дух в този дом. Екатерина се дипломира в ДМА „П.Владигеров“ в София и в Университета за музика и сценични изкуства във Виена със специалностите пиано, хорово дирижиране и камерна музика. Изпълнител е на многобройни солови концерти и камерно-музикални проекти. Близнаците Александър и Константин са възпитаници на джазовия департамент към Консерваторията във Виена. През последните десет години братя Владигерови издават пет албума със собствени композиции: "Влюбеният скитник" (2007г.), „За големите и малки неща" (2011г.), "Мечтаейки за мечтите" (2014 г.), "Посветени звуци" (2014г.) и "The Rag Waltz Time“ (2017г.), в които с виртуозна лекота и богата фантазия заявяват своята индивидуалност и своеобразен композиторски почерк.  В момента работят върху новия си албум „Magie “, инспириран от поезията на Райнер Мария Рилке.

Интервюто с Александър Владигеров чуйте в прикачения файл. В него има и специален музикален поздрав към бургазлии.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна