Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристи в Царево масово се оплакват от строителните дейности в Северния плаж

Царево
Снимка: БНР - Бургас

Туристи в Царево масово се оплакват от строителните дейности в Северния плаж. 3 хотела има до плажната ивица, покрай която минават тежкотоварни автомобили със скална маса. От Регионалната туристическа камара в Бургас са изпратили сигнали за нарушението до кмета на Царево Георги Лапчев и областния управител на Бургас Мария Нейкова Кънева.

Според председателя на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов на Северния плаж в Царево се изграждат буни за разширяване на плажната ивица. В района има 3 хотела пълни с чешки и български туристи. В разгара на сезона камиони натоварени със скална маса разнасят прах и вдигат шум. След изпратен в края на месец юни сигнал до община Царево, движението на тежкотоварни коли е било за кратко време спряно. След 15-ти юли, обаче, строителните дейности са възобновени.

"Посетихме на място. Видяхме какво е движението на товарните автомобили, като се върнахме в Бургас, конкретна сигнална записка до кмета на град Царево, с което поясних, че се нарушава Закона за устройство на Черноморско крайбрежие, макар че идеята на Общинския съвет град Царево е великолепна за разширяване на плажната ивица, но това нарушава сигурността, запрашването на въздуха и тишината и спокойствието на туристите, които са настанен в тези хотели. Това ме принуди да подготвя нова сигнална записка до кмета на град Царево и сигнална записка до областния управител. Резултат няма", каза за БНР Иван Иванов.

Рекламациите, които получаваме от недоволни заради шума и замърсяването туристи, са за наша сметка, каза туроператорът Владимир Маринов.

"Не знам какво да правим, какво ли не опитвахме".

В северната част на града не се разширява плажната ивица чрез изграждане на буни, а се работи по проект за брегоукрепване, заяви кметът на Царево Георги Лапчев. Проектът е възложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройствата и се води приоритетен за Общината. Въпреки, че за такива проекти не се предвижда строителна забрана, дейностите по укрепването на свлачищните процеси са намалени като обем. Част от тях, обаче, не могат да бъдат напълно спрени, каза Георги Лапчев.

"Това е обект на държавата, има срок, в който да бъде изпълнен".

По думите на кмета фирмата има право да работи през летни сезон, но той е настоял пред собствениците да намалят до минимум своите  дейности, дори голяма част от тях да ги спре през летния сезон, за да не бъдат обезпокоявани туристите.

„Факт е, че не се чува шум, няма тежки машини, които да кънтят през месеците юли и август. Има екзистенц минимум на обеми, които не може да не се случват според фирмата, тъй като тя излиза от своя времеви график. На един или два дни трябва да кара едри габарити, които да доставят там на място, за да може в края на летния сезон да има обем, с който много бързо да навакса пропуските, които прави през лятото".

Дейностите по брегоукрепването не са в нарушение на Заповедта за спиране на строителството през летните месеци, каза още Георги Лапчев. По думите му в нормативната уредба са предвидени изключения за проекти, които са от особена важност за Общината.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна