Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Горбачов и Джордж Буш също коментираха кризата с Афганистан

Михаил Горбачов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Съединените щати трябваше по-рано да признаят грешката си - че от самото начало това беше неудачно начинание", заяви днес бившият съветски президент Михаил Горбачов, по време на чието управление Съветският съюз се изтегли безславно от Афганистан след близо 10-годишна война там.

"Както в много подобни проекти, в основата бяха преувеличаване на заплахата и не много ясни геополитически замисли, а към това впоследствие се прибавиха и нереалистични опити за демократизиране на едно многоплеменно общество", заяви Горбачов пред агенция "Новости".

"Дълбока мъка".

Джордж Буш-младши

Това заяви, че изпитва бившият американски президент Джордж Уокър Буш, по време на чието управление започна войната на Съединените щати срещу талибаните и "Ал Кайда" в Афганистан през 2001 година.

Буш и съпругата му Лора публикуваха изявление, в което изразяват оптимизъм и увереност в издръжливостта и упоритостта на младите афганистанци, които са израснали свободни от талибански гнет през последните две десетилетия.

Семейство Буш призова администрацията на Джо Байдън и съюзниците на Америка да премахнат бюрократичните пречки пред бежанците от Афганистан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени