Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да не спират плановите операции по време на пандемията препоръчва здравният министър

Снимка: БГНЕС

Препоръка да не бъдат спирани плановите операции по време на пандемията отправи здравният министър Стойчо Кацаров, по време на среща с ръководствата на болничните асоциации. Министерството поиска неотложна актуализация на бюджета.

На срещата бяха набелязани мерки за справяне с растящата заболеваемост от коронавирус. В това число необходими лекарствени продукти за лечение на вируса. Настаняването в болница ще бъде само за наистина нуждаещи се пациенти, а останалите ще получават доболнична помощ и ще се лекуват вкъщи, заяви заместник здравния министър Димитър Петров:

"Ще включва два до три прегледа, които ще се плащат. Не е договорена още цената. Ще се плащат изследванията извън всякакви регулативни стандарти, за да включим тези диагнози в диагнозите за няколко вида медикаменти - нискомолекулни хепарини, дексаметазон, няколко вида антибиотици. Те ще могат да се изписват безплатно на пациенти с Covid. Поемайки всички тези изследвания, ще мотивира и по-леко болни да се лекуват вкъщи".

По-рано днес министерството излезе с доклад, според който са нужни допълнително над 214 млн. лв. в бюджета за тази година, за да се справят с четвъртата вълна на вируса.

Трябва да се поръчат още 15 хиляди флакона от препарата Ремдесивир, които ще стигнат до края на септември.

"Трябва да поръчаме допълнително количества. Това ще стане с едно постановление на на Министерски съвет, което ще бъде прието утре извън актуализацията".

Актуализацията на бюджета е нужна не само за закупуване на лекарствени продукти, но и за плащане на поръчани дози ваксина, както и за допълнителни средства за медиците на първа линия.

Сред обсъдените промени е директорите на болници сами да определят броя на леглата за пациенти с Covid инфекция. Ще се разработи и софтуер, който в реално време да показва заетите легла.

От  януари до края на юли тази година в борбата с Covid са изразходвани над 442 млн. лв.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени