Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комитова: АПИ е разплатила до април всичките 382 млн. лв., планирани за цялата година

Брифинг на Виолета Комитова (вляво) и Антон Кутев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При утвърден Бюджет за текущи ремонти поддръжка на пътища от 382 милиона лева за Агенция пътна инфраструктура през миналата година предишното ръководство е сключило договори  за 1 млрд. и 500 милиона лева, което е 4 пъти повече от предвиденото от Закона за бюджета.

Това съобщи на брифинг служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която предостави данни за последните 4 години, през които има драстични разлики по утвърдените средства по бюджета и изплатените в края на годината.

Тя уточни, че в последните 4 години фирмите са работили предимно срещу аванси, като цялата сума по договорите си са получавали с Министерски постановления, когато има излишъци в бюджета.

"Когато започна работа служебното правителство, ние заварихме състояние на бюджета на АПИ от 382 млн. лева разплатени. Те са били за цялата година, но до края на април вече са били разплатени".

"Бюджетът на АПИ е част от общия бюджет на страната. Защо не са се спазвали изискванията в Закона за бюджета -  задали сме този въпрос в много институции“, каза Виолета Комитова.

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев коментира, че това е начин за избягване на обществените поръчки. Заложеният дефицит в бюджета на АПИ е от 1 милиард и 200 милиона, които трябва да бъдат осигурени, защото фирмите са си свършили работата, каза още Кутев.

"За да бъде политически коректни, трябва да кажем, че това със сигурност е лоша бюджетна практика. Можем да кажем, че това създава корупционна среда. Можем да кажем, че когато се харчат по този начин, защото това е очевидно начин за избягване на обществените поръчки, сигурно е възможно да се манипулират търгове и сигурно е възможно да се извършват престъпления. Прокуратурата трябва да каже дали тези престъпления са извършени", заключи Кутев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна