Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 хиляди афганистанци ще могат да се установят във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 20 000 афганистанци ще бъде предложено убежище във Великобритания, съобщиха от министерството на външните работи на страната. Днес парламентът се събира извънредно, за да обсъди ситуацията в Афганистан.

Британското правителство обеща да допусне хиляди бежанци от Афганистан през следващите години, след като талибаните установиха контрол върху столицата Кабул. През първата година освен 5 000 преводачи и персонал, помагали на британските войски през годините, на Острова ще могат да се установят още 5 000 бежанци. Жени, момичета и други по-крайно нуждаещи се ще имат приоритет в новата схема. 

Скоро се очаква информация как точно ще стане кандидатстването за убежище, но схемата е много подобна на тази за бежанците от войната в Сирия, при която също 20 000 души дойдоха във Великобритания от 2014 до 2021 г. 

Междуременно депутатите прекъснаха лятната си ваканция и днес се събират на извънредно заседание в парламента, за да обсъдят положението в Афганистан. Очаква се премиерът Борис Джонсън да изложи в Камарата на общините стъпките, които смята, че трябва да предприеме международната общност, за да предотврати хуманитарна криза в азиатската държава. 

Късно снощи Борис Джонсън обсъди по телефона с американския президент Джо Байдън хода на евакуацията от Кабул.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна