Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН предлага 4 варианта за учебни занятия при нова Covid вълна

Към онлайн обучение ще се преминава само в краен случай.
Снимка: Веселина Киричева

Образователното министерство предлага четири варианта за посещаване на училищата и детските градини в рамките на четвъртата вълна на Covid-19. Предлага се преминаване на онлайн обучение само в краен случай.

Ще се прилага локален подход, например отделен клас или училище, в отделно населено място, според епидемичната обстановка. До затваряне и учене от дистанция ще се стигне ако заболелите достигнат до 500 на 100 хиляди души.

При заболеваемост до 250 на 100 хиляди души, онлайн преминават учениците от 8-и до 12-и клас. Ако обстановката се влоши, от дистанция ще учат и тези от 5-и до 8-и клас. Учениците до 4-и клас ще учат дистанционно само ако има обективни причини за това.

В случаите на заболеваемост между 250 и 500 на 100 хиляди директорите ще решават дали училището да премине на обучение от разстояние. В този случаи обаче трябва да се осигури максимално дълго присъствено обучение за учениците със специални образователни потребности.

Детските градини ще затварят само в краен случай. При влизане в „тъмно червена зона“ ще работят само тези със напълно ваксиниран или преболедувал персонал. Същите правила важат и за родителите на посещаващите деца.

Тези мерки предстои да бъдат съгласувани със здравното министерство, посочи в парламента просветният министър Николай Денков и уточни, че към средата на юли около 30% от учителите са били ваксинирани. В началото на септември данните ще бъдат актуализирани.

Министър Денков: Установени са сериозни пропуски в дистанционното обучение

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна