Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските здравни власти одобриха трета доза ваксина срещу Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските здравни власти одобриха поставянето на трета доза ваксина срещу Covid-19.

От 20 септември американците, които са напълно ваксинирани с препаратите на "Бионтех" и "Модерна", ще могат да получат подсилваща доза осем месеца след втората.

Според официални лица, пожелали анонимност, цитирани от "Вашингтон поуст", данни от различни проучвания показват, че силата на имунитета от поставените ваксини намалява с течение на времето. Това може да изисква по-голямо ниво на защита за справяне с изключително заразния Делта вариант. Бустерната доза се очаква да бъде препоръчана осем месеца след приключване на пълна ваксинация.

Стъпката на администрацията на Джо Байдън ще е в отговор на покачване в броя на случаите в болница и починали следствие на Covid-19. Делта вариантът създаде изпитания за медицинските заведения в някои южни щати като в Алабама в момента има повече пациенти, нуждаещи се от интензивна грижа, отколкото легла за тях.

И докато едни приветстват поставянето на допълнителни дози ваксини в отговор на тревожната статистика, други настояват препоръката от Байдън да дойде след като Администрацията по храни и лекарства се изкаже официално по случая.

Има и такива, които посочват, че първо е необходимо по-голям брой от глобалното население да получат началния цикъл ваксинация.

Очакваните препоръки за поставяне на допълнителна доза засега ще касаят само получилите ваксини на "Пфайзер" и "Модерна".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна