Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Петков: Искам да поздравя целия отбор

Българките започнаха с чиста победа в Пловдив.
Снимка: БВФ/ Бончук Андонов

Националният селекционер на България Иван Петков остана доволен от победата над Гърция с 3:0 гейма на старта на европейското първенство по волейбол в Пловдив.

„Доволни сме. В един турнир е важно да печелиш срещу всеки съперник, а ние успяхме да вземе чиста победа на старта. Не мога да кажа, че не сме очаквали да победим. Проучихме детайлно Гърция и се подготвихме по-най-добрия начин за този мач, който бе и откриващ в такова важно първенство. Въпреки емоционалния момент успяхме да вземем най-доброто и изиграхме един приличен двубой. Искам до поздравя целия отбор", започна наставникът.

Иван Петков (вляво) слуша българския химн.

"Пренапрежение в тима нямаше. Нашите състезателки са изиграли доста срещи на високо ниво и не им е за първи път. Имаме своите инструменти да контролираме тези чувства и емоции. Играхме толкова, доколкото да победим, нито повече нито по-малко. Състезателките осъзнават важността на всеки един момент и знаят кога да натиснат и кога могат да си позволят по-лежерен подход.

Да играем тук в Пловдив на Европейско е една сбъдната мечта за мен. В родния ми град да бъда треньор на националния тим и хората да пеят химна, България да побеждава и в първия ден да има голяма еуфория, това само съм си го мечтал. Благодаря на Господ, че ми даде тази възможност!", допълни Петков.

Централната блокировачка на България Нася Димитрова също коментира след мача.

Нася Димитрова (вдясно) и Христина Вучкова са в добро настроение след мача.

"Тази победа ни дава увереност за следващите мачове. Надявахме се да започнем с успех, но знаем, че следващите мачове няма да бъдат лесни и сме концентрирани за събота и неделя и за следващата седмица. Видя се, че като за първа среща имаше доста напрежение и в доста ситуации не взимахме най-правилните решения. Но се радвам, че стигнахме до крайния успех и се надявам за следващите мачове да сме много по-концентрирани", заяви Димитрова.

Либерото Жана Тодорова не скри емоциите си от това да играе в родния си град.

„Както съм казвала и преди – взехме си поука от миналото европейско първенство, където в първия мач играхме срещу Франция. На хартия бяхме много по-добри, но загубихме с 2:3. Затова се радвам, че в този първи мач успяхме да победим и то категорично. Имаше разбира се известно напрежение – стартов двубой пред родна публика, но го преодоляхме бързо. Надявам се с времето да има градация и с нашите победи да има все повече хора в залата.

Винаги е вълнуващо да имаш такава страхотна подкрепа. За мен е още по-емоционално, защото съм в родния си град Пловдив. Надявам да се забавляват хората, когато ни гледат, а ние да ги радваме с успехи“, каза Тодорова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени