Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министър Петков: Ускорена ваксинация в администрацията и бизнесите, работещи с хора

Брифинг на Кирил Петков в Министерство на икономиката след среща с браншови организации.
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Кирил Петков призова държавната администрация и бизнесите, които непосредствено работят с хора, за ускорена ваксинация срещу Covid-19.

„Никой не иска задължителна ваксинация. Тук въпросът е друг – да измислим мерки. Аз лично не вярвам в нищо задължително, но трябва да помислим как да поощрим секторите, които са най-опасни за разпространението да се ваксинират. Това трябва да е обща политика.

Ако никога не се ваксинираме и на всяка вълна затваряме и изплащаме, това е най-бързият начин да си фалираме икономиката.

Така че дългосрочно ваксинацията е една от стабилните мерки, всички трябва да помислим как да стане“, каза Петков.

Министърът настоя още за незабавна актуализация на бюджета, за да има средства за компенсация на бизнеса в случаи на затваряне и обясни, че до затваряне ще се прибягва само на регионален принцип или с оглед на риска, а не масово, на цели браншове, както беше досега.

„Ако нямаме актуализация на бюджета, всичките тези браншове са под огромен риск, особено туристическият бранш, ресторантьорският бранш. Просто тези хора, ако ги затворим, защото от медицинска гледна точка е необходимо, без средства, това би било абсолютно пагубно за техните бизнеси“, каза Кирил Петков.

От името на браншовите организации на заведенията Ричард Алибегов заяви, че с 50% капацитет не могат да се компенсират 100% разходи.

„Сега се иска от нас да работим на 30 процента, като след тук въпросът е кой ще поеме разликата до 100. И по какъв начин този бранш трябва да остане и да оцелее, при положение че имаме 30% от приходите“.

Ричард Алибегов говори след срещата с министър Кирил Петков. Снимка БГНЕС

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР